Dementiewijs Tip: R.E.S.P.E.C.T.

Met het overlijden van Aretha Franklin afgelopen week kwam, door haar beroemde liedje met die titel, het woord RESPECT regelmatig langs. Voor mensen met dementie is onze omgang met hen vanuit ons respect voor hen minstens zo belangrijk als voor ‘de vrouw’, waar Aretha over zong.

De kern van elke mens is de geest, de ziel. Niemand heeft minder waarde, of wordt minder mens, wanneer het geheugen, of het vermogen om te denken, door dementie afneemt. Dat staat wetenschappelijk vast!

De mens is te vergelijken met een televisie-zender. Ons brein is te vergelijken met een televisie-ontvanger. En net zo min als bij een defect aan de televisieontvanger (onze TV) de televisiezender kapot is, zo is dat ook niet bij dementie. Bij mensen met dementie werkt hun ‘televisieontvanger‘ niet meer goed, maar ‘de zender‘, de kern van hun mens-zijn, die is er nog helemaal en werkt nog prima. Erkenning van die onveranderde mens ‘achter’ die beschadigde hersenen, dat is wat bedoeld wordt met respect.

Tip is dus: kijk altijd verder dan je neus lang is en ‘zie’ en respecteer de hele mens achter zijn of haar hersenbeperking. En doe dat bewust. Dat is onze erkenning en respect voor hun waardigheid en trots. Zoals ze in België zeggen: Vergeet dementie, onthou mens. En die mens verdient ons respect!

Iedereen Dementiewijs. Mijn Tip’s zijn gratis en je mag de link naar deze tip aan iedereen doorsturen. Wie zich voor de nieuwsbrief opgeeft (CLICK HIER) krijgt ze voortaan zelf in de mail. Deze Tip staat ook in hèt integrale naslagwerk over dementie, het boek: Dementiewijs – de waarheid over dementie.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *