Dementiewijs Tip: Tijdreizen

Tijdreizen. Ga eens mee!

Mensen met dementie kunnen iets dat mensen zonder dementie niet kunnen. Zij kunnen reizen in de tijd. Zoals Albert Einstein ons al eens eerder probeerde uit te leggen. Op de foto hierboven zie je een modern geklede man-met-zonnebril staan. Deze foto is genomen in 1941. Noem het maar het bewijs.

Jennifer, een dierbare kennis van mij die zelf dementie heeft, legde het zo uit. “Mensen met dementie” zei ze “kunnen bijvoorbeeld zomaar 40 jaar terug in de tijd reizen. Zonder zelfs maar met hun vingers te knippen zijn ze dan in dat verleden.” Wij zien dat verleden dan niet en zeggen dat ze hier-en-nu bij ons zijn. Maar in Jennifer’s beleving is ze 100% in die andere tijd. “En dan klagen mensen die geen last hebben van dementie dat ik dingen vergeet” zei Jennifer “maar dat was ik niet vergeten: die dingen waren nog helemaal niet gebeurt“.

In de beleving van veel mensen met dementie is tijdreizen precies wat er gebeurt. En inderdaad zijn ‘wij’ er dan vooral mee bezig dat dat niet klopt. In ieder geval niet klopt met ‘onze beleving‘, die we om de een of andere reden als de enige werkelijkheid beschouwen. Ga er nou eens vanuit dat mensen met dementie inderdaad kunnen tijdreizen. En ga dan met ze mee op hun reis naar die tijd en plaats waar zij dan zijn. Niet ‘net doen alsof’ en zeker niet ‘meespelen’, maar eerlijk je best doen en echt meegaan met wat zij beleven. Luister maar wat ze te vertellen hebben en waar ze mee bezig zijn. En nou eens niet corrigeren! Leer eerst maar eens meegaan in het tijdreizen.

Iedereen Dementiewijs. Mijn Tip’s zijn gratis en je mag de link naar deze tip aan iedereen doorsturen. Wie zich voor de nieuwsbrief opgeeft (CLICK HIER) krijgt ze voortaan zelf in de mail. Deze Tip staat ook in hèt integrale naslagwerk over dementie, het boek: Dementiewijs – de waarheid over dementie.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *