Dementiewijs Tip: Eigen Regie

Vorige week mocht ik in China de belangrijkste menselijke behoeften presenteren aan een internationaal publiek. De twee allerbelangrijkste menselijke behoeften zijn: Sociale Verbinding en Eigen Regie.

Terug in Nederland las ik dat een 89 jarige dame in een verzorgingstehuis de gezouten boerenboter die ze haar hele leven al gebruikte niet meer mag, dat moet echt dieetboter worden. De voedselinspectie zegt het, dus … .

Je zal maar 89 jaar zijn en een wildvreemde zorgzombie gaat bepalen welke ‘gezonde boter’ jij voortaan verplicht moet gebruiken. Zolang ze nog niet levensgevaarlijk aan de dakgoot hangt moet die mevrouw dat helemaal zelf uitmaken: Eigen Regie. En gelukkig ondersteund haar dochter dat van harte.

Met meestal de beste bedoelingen (en soms niet voldoende dementiewijs) grissen we heel wat dingen uit de handen van de senioren waar we om geven. “Kom maar, dat doe ik wel even”. Lief bedoeld maar dat ontneemt dan wel de eigen regie van die ander. Zoals een mevrouw met dementie het eens verwoorde: “Ik heb misschien niet meer het oordeelvermogen dat ik had, maar ik kan nog steeds beslissingen nemen. Laat me zelf kiezen. Dit zal me het gevoel geven dat ik ergens deel van uitmaak.” Zo koppelt zij Eigen Regie direct aan die andere belangrijkste basisbehoefte: Sociale Verbinding.

Laat anderen, juist ook mensen met dementie, zelf beslissen en doen wat ze willen en kunnen. Zij willen en kunnen veel meer zelf dan wij meestal denken.

Iedereen Dementiewijs. Mijn Tip’s zijn gratis en je mag de link naar deze tip aan iedereen doorsturen. Wie zich voor de nieuwsbrief opgeeft (CLICK HIER) krijgt ze voortaan zelf in de mail. Deze Tip staat ook in hèt integrale naslagwerk over dementie, het boek: Dementiewijs – de waarheid over dementie.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

4 Responses to Dementiewijs Tip: Eigen Regie

  1. Pankai schreef:

    I was listening to your speech that time and that was really good!
    Wondering if you have published some research reports or papers online about social contact and self manage? I am looking forward to learn from that!

  2. beheerder schreef:

    Will be in my new book (in Dutch).

  3. Pingback: Tip #14 Buiten beleven - DementiewijsDementiewijs

  4. Pingback: Dementiewijs Tip: Buiten beleven - DementiewijsDementiewijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *