Dementiewijs Tip: Uit je hoofd

Ga soms even uit je hoofd…

Mijn eenvoudige definitie van dementie zoals ik die ook in lezingen deel is: “Dementie is vergeten plus moeite met denken zodanig dat het je in jouw eigen regie beperkt.” Bij dementie hebben mensen dus vaak ‘moeite met denken‘, waar ik hier nadrukkelijk tegenover zet dat veel mensen zonder dementie vaak juist veel te veel denken; ‘ze zitten vast in hun hoofd’. Zeker in de zorg, die bol staat van de regels en protocollen, krijgt dat rationele ‘denken’-deel soms te veel de overhand. En dan roep ik dus: “Hou eens even op met dat denken!”.

Wat wij nou juist van mensen met dementie kunnen leren is hoe belangrijk voelen is. Hoe belangrijk emoties en intuïtie zijn; de dingen van ons hart dus. Elk mens is op de eerste plaats een voelend wezen. En ja, we kunnen meestal ook wel denken. In die volgorde werkt alles het beste. Maar soms denken we veel te veel en voelen we veel te weinig. Einstein zei hierover: “De intuïtieve geest is een heilig geschenk en het rationele verstand is een trouwe dienaar. We hebben een samenleving gecreëerd die de knecht eert en het geschenk is vergeten.” En die ‘intuïtieve geest‘ waarover hij het heeft is gewoon jouw hart.

In je contact met anderen, maar zeker met mensen met dementie: ga uit je hoofd en in je hart. Zo ontstaat echt menselijk contact, en dat voel je dan ook.

Iedereen Dementiewijs. Mijn Tip’s zijn gratis en je mag de link naar deze tip aan iedereen doorsturen. Wie zich voor de nieuwsbrief opgeeft (CLICK HIER) krijgt ze voortaan zelf in de mail. Deze Tip staat ook in hèt integrale naslagwerk over dementie, het boek: Dementiewijs – de waarheid over dementie.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

1 Response to Dementiewijs Tip: Uit je hoofd

  1. Rita jansen Hage schreef:

    Helemaal mee eens doe veel dingen op mijn gevoel en. Intuïtie en klopt vaak ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *