Dementiewijs Tip: Dementerenden

Vaak hoor ik mensen met dementie ‘dementen’ of ‘dementerenden’ genoemd worden. Of iemand zegt ‘zijn moeder is dement’. Misschien gebruiken mensen deze woorden (onbewust) om hun angst voor dementie op afstand te houden.

Dementie is een syndroom en bij elke mens met dementie zien we hun eigen, persoonlijke uitingen daarvan. En dementie ontwikkelt, van bijna onmerkbaar tot zeer ernstig. Met het woord ‘dementerenden’ reduceren we de hele groep mensen met dementie tot een karikatuur van dat syndroom en doen we geen recht aan de grote diversiteit in mensen en in uitingen en ontwikkelingsfasen van dementie.

Iemand met dementie zei het zo: “Het gaat niet over politieke correctheid; het gaat over het veranderen van percepties en over het erkennen dat degenen die dementie hebben op de eerste plaats mens zijn, en dat dementie hen niet definieert.” Dus: dementie kun je wel hebben maar je kunt nooit dement zijn.

Denk voortaan eerst aan de prachtige bloemen hierboven. Ze heten ‘vergeet-mij-nietjes’. Zoals in vergeet mij (de mens) niet. En heb het voortaan over ‘mensen met dementie’ of ‘zijn moeder heeft dementie’. Daar zullen alle mensen je dankbaar voor zijn.

Iedereen Dementiewijs. Mijn Tip’s zijn gratis en je mag de link naar deze tip aan iedereen doorsturen. Wie zich voor de nieuwsbrief opgeeft (CLICK HIER) krijgt ze voortaan zelf in de mail. Deze Tip staat ook in hèt integrale naslagwerk over dementie, het boek: Dementiewijs – de waarheid over dementie.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

2 Responses to Dementiewijs Tip: Dementerenden

  1. Desiree Helmond schreef:

    Ik kan me hier helemaal in vinden. Als je iemand ziet als ‘dement’ dan kijk je alleen naar de beperkingen, terwijl mensen met dementie nog heel veel mogelijkheden hebben.

  2. Pingback: Voorstelling (van) Dementie - DementiewijsDementiewijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *