Dementie is (g)een puzzel

Volgens Alzheimer Nederland biedt het nieuwe boek ‘Onder dementieprofessoren’ een totaalbeeld van dementieonderzoek. Na lezing ben ik moedeloos: 44 professoren zijn het niet eens. Ze zien elkaars afzonderlijke werk als een (zoveelste) stukje van een moeilijk te leggen puzzel. Auteur Robbert Huijsman beschrijft het zelf als volgt: “De benaming ‘dementie’ is vanwege de heel complexe inhoudelijke puzzel een veel te simpele term die eigenlijk niet langer houdbaar is [..] wellicht op termijn ook niet in de zorgprakrijk.” En “Het is nog altijd één grote puzzel en zoektocht.”

Ik denk inmiddels aan de uitspraak van Albert Einstein “Als jij iets niet eenvoudig kunt uitleggen, dan begrijp je het zelf niet goed genoeg.

De oplettende lezer zal tussen de regels door zeker ontdekken dat er onder de 44 professoren een enkeling opvallend helder is en dementie geen ‘puzzel’ vindt, maar de hele professoren-over-dementie-puzzel met 44 stukjes blijkt niemand te kunnen leggen, integendeel.

Des te mooier is het dat Paul Jansen het o.a. in de lezing/presentatie “Iedereen Dementiewijs” wel eenvoudig uitlegt.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

2 Responses to Dementie is (g)een puzzel

 1. Dick Kits schreef:

  Veel belangrijker dan de benaming dementie (goed/fout) voor de zorgpraktijk, is de kunst van het begeleiden, helpen en verzorgen van mensen met diverse vormen van dementie in combinatie met hun eigen persoonlijkheid in de dagelijkse zorg. Daar heeft dr. Anneke van der Plaats in Nederland baanbrekend werk voor verricht. Veel van haar kennis wordt al in praktijk gebracht. Echter, nog niet in voldoende mate door gebrek aan scholing en opleiding van de zorgverleners, die dagelijks zorg verlenen aan mensen met dementie.

  • beheerder schreef:

   Mee eens. Toch is de benaming van dementie belangrijk. Verkeerde benaming zorgt voor verwarring en doet mensen soms tekort. Zoals ik het vandaag op Facebook uitlegde:

   “Voorbeeld: koorts is een verschijnsel dat voor kan komen bij zowel een licht griepje als bij een zeer ernstige ziekte. Wanneer iemand zou zeggen ‘koorts is een ernstige ziekte’ schept dat veel verwarring en maakt dat veel mensen onnodig bang en stigmatiseert het (ook) iedereen.” Los daarvan is natuurlijk kennis van zaken de basis onder alle goede individuele zorg. Daarvoor zijn er de lezingen/presentaties en is er o.a. de Masterclass (Anneke van der Plaats Foundation): http://annekevanderplaatsfoundation.org/masterclass-creatieve-dementiezorg/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *