Dementiewijs Tip: we zijn niet ons brein

We HEBBEN wel een brein.

Wie de titel van het boek van Dick Swaab letterlijk opvat doet daarmee zichzelf en anderen tekort. “We zijn ons brein van baarmoeder tot alzheimer” wordt helaas te vaak opgevat als dat iemand die Alzheimer heeft dus Alzheimer (dement) IS. Deze ‘mechanische’ opvatting van de mens, en reactie op mensen met dementie, vermindert hen tot dat wat niet meer goed werkt: hun hersenen. Dat lijkt het misschien makkelijke om om te gaan met ‘dementen’ maar we doen hen en onszelf heel veel tekort…

Wie zich afvraagt “wat zijn we dan wel?” geef ik hier het simpelste antwoord: ‘we’ zijn de eigenaar van ons brein. Die eigenaar en dat brein zij twee totaal verschillende dingen. Het brein kan defect raken maar dat zegt helemaal niets over u, over de eigenaar van dat brein. Net zoals een defect aan welk ander lichaamsdeel dan ook (been, arm, maag, hart, …) helemaal niets veranderd aan wie u in de kern, als mens, bent. Hooguit kunt u door een defect sommige dingen niet meer (goed), maar U bent onveranderd U!

Nou, zo is het ook met een defect aan uw hersenen. Zoals de ziekte van Alzheimer. Aan de buitenkant lijkt u ‘te veranderen’ maar in werkelijkheid bent u onveranderd dezelfde, u kunt alleen bepaalde dingen niet meer (goed). Dat is wat de Vlamingen bedoelen met: “Vergeet dementie, onthou mens”. Ofwel: behandel juist mensen ‘met een defect’ als de mens achter dat defect…

Daag uzelf de komende week eens extra uit en pas deze tip toe door actief op zoek te gaan naar, en contact te maken met, de mens achter de ‘beperking’. Wanneer u dat lukt is dat een onvergetelijke ervaring!

Iedereen Dementiewijs. Mijn Tip’s zijn gratis en je mag de link naar deze tip aan iedereen doorsturen. Wie zich voor de nieuwsbrief opgeeft (CLICK HIER) krijgt ze voortaan zelf in de mail. Deze Tip staat ook in hèt integrale naslagwerk over dementie, het boek: Dementiewijs – de waarheid over dementie.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *