Dementiewijs Tip: Zelf Kiezen

Zorg dat mensen met dementie zelf kunnen kiezen.

Met een grote stelligheid hoor ik regelmatig beweren dat mensen met dementie niet meer kunnen kiezen. Dat leren de experts, zeggen ze. Gelukkig ligt dat heel wat genuanceerder: het ‘niet kunnen kiezen’ heeft vooral te maken met hoe wij mensen met dementie die keus geven, dus het ligt meestal aan ons!

Zo was de instructie in een verpleeghuis dat meneer Pietersen een boterham met kaas moest eten want, zo was de uitleg, door zijn dementie kan meneer Pietersen niet meer kiezen wat hij op zijn boterham wil. Kijk maar: “Meneer Pietersen, wilt u ham of kaas op uw boterham?” en inderdaad, er gebeurt niets. Meneer Pietersen zwijgt…

Op mijn verzoek werd de volgende dag de keus toch aan meneer Pietersen gelaten. Niet door hem opnieuw die keuzevraag te stellen maar door de keus voor zijn beleg letterlijk voor hem neer te zetten: een schaaltje met zowel ham als kaas. De verpleegkundige zat vandaag naast meneer Pietersen en deed haar eigen keus voor haar eigen boterham door die keus zelf te pakken. En meneer Pietersen volgde het goede voorbeeld en pakte zelf zijn eigen keus. Over de keuze was geen woord gesproken maar die was wel gegeven en gemaakt.

Op een creatieve manier omgaan met de uitdagingen van dementie, dat is de kunst. Ofwel: wat kan ik anders doen om het de ander met dementie mogelijk te maken zijn of haar eigen regie te blijven voeren. Breng de keuze op een manier die wordt begrepen.

Iedereen Dementiewijs. Mijn Tip’s zijn gratis en je mag de link naar deze tip aan iedereen doorsturen. Wie zich voor de nieuwsbrief opgeeft (CLICK HIER) krijgt ze voortaan zelf in de mail. Deze Tip staat ook in hèt integrale naslagwerk over dementie, het boek: Dementiewijs – de waarheid over dementie.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

1 Response to Dementiewijs Tip: Zelf Kiezen

  1. Natalie schreef:

    Mijn tante is aan het dementeren. Het kostte de nodige moeite om haar over te halen, naar een verzorgingstehuis te gaan. Alleen wonen kon niet meer, maar ze was ook nog eens erg koppig. Dat verzorgingstehuis is allerminst zo’n fabriek waar ze oudjes parkeren. Mijn tante is namelijk erg sociaal en het blijkt een ideale omgeving voor haar om contacten te leggen. Zo zie je maar: dementeren hoeft nog niet te betekenen: vegeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *