Dementiewijs Tip: Geen ‘leugentjes om bestwil’!

Geen ‘leugentjes om bestwil’!

Soms willen we met de allerbeste bedoelingen iemand met dementie geruststellen door iets te zeggen dat niet (helemaal) klopt. Dat kan zijn omdat we niet goed moeten weten wat we dan wel kunnen zeggen. Bijvoorbeeld wanneer een dame met dementie in het verpleeghuis zegt dat het tijd is dat ze naar huis gaat want dat de kinderen zo uit school komen. Dan kan het heel verleidelijk zijn om een antwoord ‘te verzinnen’. “Nou mevrouw, ze komen vandaag een uurtje later dus u heeft nog alle tijd“. Zo’n onwaar antwoord bijvoorbeeld. Misschien denk je wel: straks is ze het toch weer vergeten … 
Wat je ook gaat zeggen, zorg dat het wel klopt! Mensen met dementie voelen feilloos aan wanneer iemand niet de waarheid spreekt, ook al denk je misschien dat ze het niet door hebben. Zo’n ‘leugentje om bestwil’ is schadelijk voor het vertrouwen tussen jou en die mevrouw met dementie.
Ik zeg altijd: meegaan. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen “Wat ging u dan doen met uw kinderen als ze uit school kwamen?” In verreweg de meeste gevallen volgt er dan een antwoord en een korte uitwisseling van beleving en herinnering en wordt de onrustige dame weer rustig (denk ook aan tip #2). Want ergens weet die mevrouw echt heel goed dat haar kinderen niet uit school zullen komen vandaag… en jij weet dat ook!

Iedereen Dementiewijs. Mijn Tip’s zijn gratis en je mag de link naar deze tip aan iedereen doorsturen. Wie zich voor de nieuwsbrief opgeeft (CLICK HIER) krijgt ze voortaan zelf in de mail. Deze Tip staat ook in hèt integrale naslagwerk over dementie, het boek: Dementiewijs – de waarheid over dementie.

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *